De werkgroep Fairtrade komt in november naar de bibliotheken van Midden-Drenthe.

Kom ze ontmoeten! Voor jong en oud is er wat te beleven, iets te leren en iets om van te genieten.

U krijgt alles te horen over Fairtrade, Fairtrade producten en eerlijke lokale producten:

• Er worden smoothies gemaakt met Fairtrade ingrediënten (wat dacht je van banaan, chocolade, kokos …..) op de smoothie-fiets
  • Eerlijke en dus gezonde en heerlijke producten.
  • Verder zal er ook een kort verhaal over Fairtrade worden gehouden en is er een film te zien.

Op de volgende middagen van 14.00 tot 17.00 uur zien we jullie graag in:

• Beilen (woensdag 14 nov),
  • Westerbork (woensdag 21 nov)
  • Smilde (donderdag 22 nov).

Als u Fairtrade producten koopt, maakt u een wezenlijk verschil!

U zet de hele “normale, commerciële” inkoopketens onder druk om over te gaan naar eerlijke handel. Boeren krijgen daardoor een gegarandeerde, fors betere prijs en afspraken voor langere periodes. Met een enorm en positief effect op arbeidsomstandigheden, milieu, kinderarbeid en de positie van de vrouwen in de derde wereld.

Fairtrade werkgroep

De gemeenteraad heeft twee jaar geleden het besluit genomen Fairtrade gemeente te willen worden. Hiervoor is de werkgroep Fairtrade (FT) opgericht.

Ook is er gevraagd naast de producten van ver die hier niet groeien, aandacht te besteden aan lokale, verantwoorde productie en producten en te kijken hoe dit kunnen worden gepromoot.

Om de titel Fairtrade gemeente te behalen moet aan zes criteria worden voldaan. Onder andere moeten er afhankelijke van de grote van de gemeente een minimaal aantal plaatsen zijn waar FT producten te koop zijn. Bijvoorbeeld bij winkels, supermarkten, horeca, scholen etc. Ook moeten er aantoonbaar activiteiten zijn geweest om de FT-producten te promoten.

Sinds midden 2018 voldoet de gemeente Midden-Drenthe aan de criteria en is de titel behaald.

Fairtrade

Fairtrade is een samenwerkingsverband in de handelsketen om arbeids- en leefomstandigheden van producenten in niet-westerse culturen te verbeteren. Dit gebeurt door betere (faire) handelsvoorwaarden aan te bieden en door de rechten van producenten te beschermen.

De criteria voor FT zijn:

• verantwoorde prijzen, leefbare lonen
  • verantwoorde arbeidsomstandigheden
  • geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid
  • gelijke kansen voor mannen en vrouwen
  • zorg voor het milieu
  • contracten afsluiten voor een langere periode
  • transparantie

Koffie, thee, chocola, ….

Koffieboeren die aangesloten zijn bij een FT keten, krijgen vaak een gegarandeerde prijs die fors hoger is dan de normale prijs binnen het normale, commerciële circuit. Ook met de huidige lage koffieprijzen geeft dit veel steun. Door naar FT producten te vragen, zal de detailhandel dit steeds vaker gaan aanbieden en groeit de hoeveelheid eerlijke handel. De consument heeft hier dus grote macht door te kiezen voor FT.

• Kwaliteit is uitstekend: restaurant Diggels is over, restaurant De Klipper is over, kerken kopen dit inmiddels al, de Gemeente al jaren, scholen….
  • FT producten zijn ruim beschikbaar inmiddels bij de supermarkten en de wereldwinkels. Als jullie de keuze hebben raden wij aan deze producten ( vooral koffie, thee en chocolade) zoveel mogelijk te kopen bij de wereldwinkels (Beilen, Westerbork). Die hebben het al moeilijk genoeg.
  • Let wel op dat het UTZ-keurmerk een afgezwakte versie is van enkele grote commerciële bedrijven die niet willen en kunnen voldoen aan de strenge Fairtrade-eisen. Hierboven ziet u het echte logo van FT.